Índex
Tornar al mapa

SINGULARS DE TERRASSA


⊰ Des de la Revolució Tèxtil hem volgut reservar un espai a aquesta web per tots els projectes, singulars que es produeixen a la nostra ciutat al voltant del tèxtil.

⊰ Són projectes que no podíem encabir en cap de les anteriors categories: no són simplement botigues, no es dediquen només a la modisteria. En alguns casos, són projectes i històries personals que han acabat sent cabdals en la configuració del nostre espai urbà.

⊰ Qui són aquests singulars de Terrassa?C/ Salmeron, 25

A una ciutat amb un passat com el nostre, el Centre de Documentació i Museu Tèxtil és molt més que una institució museística. Aquest recinte, situat al costat del castell cartoixa de Vallparadís ofereix als visitants un recorregut per diversos estils i tècniques utilitzats arreu del món en el camp del teixit al llarg de la història.

Construït a mitjans del segle.XX, algunes de les col·leccions que es poden trobar a aquest museu són: Teixits de l'àrea mediterrània ,industrials i preindustrials; Teixits de la Xina, l'Índia i l'Amèrica precolombina i una col·lecció d'indumentària del segle XVIII formada per una gran quantitat de vestits femenins i conjunts masculins de casaques, armilles i calçons confeccionats en seda i llana brodades.


C/ Mas Adei, 65

Teixidors és un taller, una botiga i un projecte social.

El que fan és especial perquè entenen que sostenibilitat és un concepte indestriable d'altres paràmetres mediambientals i socials.
També és indestriable de la qualitat dels teixits. Per a Teixidors és important crear productes únics, elaborats amb matèries de màxima qualitat seguint sempre un procés completament manual. La seva inspiració en el món artesanal no té a veure només amb les eines sinó amb una actitud i una filosofia del treball que , insisteixen, no és una utopia romàntica.

En el següent vídeo (malauradament encara no hi ha versió en català / castellà) podem conèixer l'origen de part de la llana amb que treballa Teixidors:


C/ de la Rutlla, 27

La Mercè Paloma és una estilista egarenca que acumula al seu currículum laboral dos Premis Gaudí al millor vestuari per les pel·lícules Pa Negre (2010) i Stella Cadente (2014) i el disseny de vestuari d'obres teatrals com Tirant lo Blanc, Carmen o Bodas de Sangre.

Mercè Paloma, que té una botiga encisadora al carrer de la Rutlla (Petralia Soprana), sempre ha defensat que el seu és un treball que té a veure amb l'art: El vestuari ben fet, a alt nivell, és absolutament artístic. Grans pintors i grans artistes s’han dedicat a fer vestuari per teatre i òperes. Picasso ho va fer, la Coco Chanel també s’hi dedicava."

Malauradament, tot i la passió que posa en la seva feina, la Mercè Paloma no es lliura de la precarietat que afecta a altres treballadores del tèxtil, tal com explicava a una entrevista:
"Jo ara començo a tenir una edat i des de que tinc ús de raó, en aquest camp que vaig començar a treballar sempre han faltat recursos. Absolutament sempre et paguen menys del que t'haurien de pagar... sempre hem estat en precari però ara ja el precari és tan gran que realment és molt difícil. Tant que jo crec que viure del que s'està fent aquí és gairebé impossible. Jo tinc la sort de tenir feina fora."