Índex

La Revolució Tèxtil és una iniciativa que neix inspirant-se en la Fashion Revolution Day. De caràcter internacional, i no governamental , aquest esdeveniment que es celebra el 24 d'Abril, parteix de dues premisses: la primera, recordar a les víctimes de la tragèdia ocorreguda el 24 d’abril de 2013 a l’edifici Rana Plaza de Bangladesh on van morir 1133 treballadores i treballadors del tèxtil a causa del desplomament de l’edifici on treballaven en condicions precàries. Aquesta desgràcia va reobrir un debat que no és nou i que ens porta a la segona premissa: qüestionar-nos i prendre consciència de l’origen de la roba que portem.
Qui ens fa la roba? Sota quines condicions?
I finalment, per què és tan important aquest debat? A Terrassa, hem fet nostres aquestes idees, i les hem adaptades al nostre tarannà. Creiem fermament que repensar la moda és cabdal en un context històric i social en que, més que mai, ha quedat demostrat que allò personal és polític i que no hi ha res més personal que aquest petit acte quotidià de triar quina faldilla ens posem o amb quina camisa anem a treballar. La Revolució Tèxtil, doncs, sorgeix de la voluntat de donar resposta a les preguntes prèviament formulades anant més enllà. El projecte ha estat somiat i portat a la pràctica en una primera fase per persones de diversos àmbits: professionals del tèxtil (productors, modistes, cosidores, venedors), gent que s’hi dedica per afició i persones consumidores que volen investigar amb una mirada crítica les relacions entre moda i altres temes controvertits com la pressió estètica, la tirania de les talles o la precarietat laboral al món del tèxtil.
Encetant un projecte engrescador en format web on mostrarem un mapatge inicial situant al plànol de la ciutat tots aquests llocs que ens permetin trobar peces de vestir produïdes a Terrassa de forma ètica, establiments de roba de segona mà, modistes i xarxes d’intercanvi així com llocs on actualment es pot aprendre a confeccionar la pròpia roba . Volem que la web també serveixi com altaveu per a les opinions dels diferents professionals o col·lectius que treballen el tèxtil i la moda, ja sigui des de la producció i venda o simplement des d’una afició ètica.

Perquè, pels egarencs i egarenques, el tèxtil forma part de les nostres històries personals. No en va la nostra ciutat ha estat una de les pioneres en la revolució industrial i, juntament amb la veïna Sabadell, va consolidar-se com a motor de la indústria tèxtil no només a Catalunya sinó a tot l’estat. D’aquest període ens ha quedat una arquitectura característica i un passat mitificat en que es parla de moviments culturals impulsats per la burgesia com el modernisme i el noucentisme però sovint s’obliden o es minimitzen les històries que expliquen com el tèxtil va travessar, amb les seves llums i les seves ombres, les persones que treballaven a les fàbriques. Així doncs, sense perdre el fil amb la nostra història volem, aquest cop, teixir una segona revolució horitzontal i en comú.
anabel
A l’Anabel Sesma li encanta el cinema, xerrar amb la gent i els jocs de taula. Fa molt de temps que evitava comprar als grans gegants de la moda, i fins i tot va aprendre a fer-se la seva pròpia roba. La Revolució Tèxtil li ha permès anar un pas més enllà, endreçar idees i tenir més recursos.
anaj
L’Ana Jiménez és una apassionada de la música i del dibuix. Fins que la van convidar a ser part d’aquest projecte no s’havia plantejat que el seu consum tèxtil podia tenir una vessant ètica i sostenible, però les coses estan a punt de canviar!
eivi
A l'Eivi li agraden els ordinadors i perdre's per l'Internet, passar temps amb els seus gats i llegir de manera compulsiva. Amb la Revolució Tèxtil ha pogut reconciliar-se amb el món de la moda i fusionar les coses que més l'apassionen: moda, feminisme, art i activisme.
irene
La Irene Pérez és artista visual, mare i egarenca de naixement. Té com a objectiu vital aprendre a fer-se la roba per ella i la seva filla, però de moment opta per consumir roba de segona mà i roba feta de manera ètica i sostenible per creadores locals
rosa
La Rosa Rubio porta tota la vida cosint i participant activament de la vida cultural de Terrassa. A les seves classes de costura, molt sovint sorgeixen converses sobre el consum i la producció tèxtil. Era inevitable que digués que sí a participar en aquest projecte!
anaj
Vir Bruno, mujer, profe de yoga, madre de dos bellezas y amante de las cosas lindas y el diseño. Consciente de la importancia del consumo responsable, de lo importante que es poner mimo y amor en cada cosa que hacemos. Es vital para mi encontrar canales para desarrollar mi Creatividad. Creo en mi trabajo, creo en la cocina, creo con mis hijas, creo con la costura, creo MI VIDA